Megszólalt Karikó Katalin az új szupervariánsról22Fénykép© portfolio.hu

Megszólalt Karikó Katalin az új szupervariánsról

, 69 hír, 3 oldalnézet

A Pfizer egy esetleges új oltóanyag kifejlesztését az eddigi 100 napról 31 napra tudja csökkenteni - közölte az ATV Híradóval Karikó Katalin. Azt írta, hogy nem jelenthető ki, hogy a jelenlegi vakcina nem véd a koronavírus új variánsával szemben. Éppen azt nézik, hogy az oltottak megbetegszenek-e Dél-Afrikában.

Karikó tudatta: „egyelőre azt lehet tudni, hogy az az ember, aki Belgiumba repült és omikron variánst találtak a szervezetében, nem volt beoltva. Az az utas viszont oltott volt, aki Hong-Kongban karanténba került és pozitív tesztje, de arról nincs jelentés, hogy megbetegedett volna.” Mint fogalmazott: most majd azt figyelik, hogy mi történik az oltottakkal és azokkal, akik nem kaptak oltást.

Omikronnak nevezte el az Egészségügyi Világszervezet a Dél-Afrikában észlelt új változatot, amelynek a tüskefehérjéjében 32 mutációt azonosítottak. Az új szupervariáns máris dominánssá vált az országban: van olyan régió, ahol az új esetek 90 százalékát okozta szerdán. Kemenesi Gábor virológus tegnap elmondta, hogy egy valóban különleges variációról van szó, a 32 mutáció egyrészt extrém sok, másrészt mind a tüskefehérjét érinti.