Messi a Clásicón előzheti meg Puskás Ferencet8Fénykép1Videó© origo.hu

Messi a Clásicón előzheti meg Puskás Ferencet

, 17 hír, 0 oldalnézet

Aki szereti a focit, meccset néz ma este, a Barcelona–Real Madridot. Októberben játszották volna, de a függetlenségpárti katalán vezetők bebörtönzése miatt mára halasztották. Amíg Barcelona utcáin a tüntetők a spanyol király arcképét égették, és rohamrendőrökkel kergetőztek, nem lett volna tanácsos tovább hergelni őket. Az örökrangadó, az El Clásico ugyanis nemcsak sportról szól, hanem politikáról is – rosszabb időkben főleg arról.

Hírhedt példa erre a Copa del Generalísimo 1943-as elődöntője. A Barca hazai pályán 3–0-ra legyőzte a fővárosiakat, formalitásnak ígérkezett a visszavágó. Ám a madridi meccs előtt a felheccelt csőcselék kővel és sörösüveggel dobálta meg a stadionba érkező vendégeket. A rémült katalán játékosok öltözőjébe ezután váratlan vendég toppant be: a kupának nevet adó Francisco Franco (1892–1975) szárnysegédje.

Az ezredes derékszíján pisztoly fityegett. Vészjóslón emlékeztette a játékosokat, csakis a generalisszimusz nagylelkűségének köszönhetik, hogy focizhatnak, pedig le is csukathatnák őket. Szerencsétlenek tudták, a fele se tréfa. Nem volt még olyan régen, hogy Josep Sunyol klubelnököt agyonlőtték Franco katonái a Sierra de Guadarrama-i országút mellett. A megfélemlített focisták értettek a szóból, 11–1-re kikaptak, hogy az ellenfél jusson a döntőbe.