Milliárdokon vitatkoznak, de elkezdődik végre4Fénykép© tv2.hu

Milliárdokon vitatkoznak, de elkezdődik végre

, 4 hír, 2 oldalnézet

A budapesti Duna hidak állapotát a hídmesterek folyamatosan felügyelik,  de már évtizedek óta szabad szemmel is látható a korrózió. De mióta is halasztják a Lánchíd felújítását?

A hídszerkezet rozsdásodása folyamatos, azonban ez csak egy kritikus ponton túl veszélyezteti az állékonyságát. Értelemszerűen ezt a pillanatot tilos megvárni. Utoljára érdemben 1986-ban végeztek teljes körű felmérést, amely kimutatta, hogy egyes tartó láncszemekben 10 százaléknyi anyagvesztés is bekövetkezett, ezért döntöttek a szerkezet teljes rekonstrukciójáról. A hidat lezárták, a munkálatok során csak a gyalogos és tömegközlekedési forgalom haladhatott át a hídon.

Azért ez a megállapítás nem pontos. A gondolkodás már több mint egy évtizede megkezdődött, 2011 szeptemberére pedig már a híd állapotának és teherbírásának felmérése is elkészült. 2013-ban a Budapesti Közlekedési Központ nyílt közbeszerzést írt ki a Lánchíd pályalemezének cseréjére, a korrodált acélszerkezetek javítására, és korrózióvédelmére, illetve egyéb szükséges technikai beavatkozásokra.