Milliók Orbán Viktor és politikája mellett9Fénykép© origo.hu

Milliók Orbán Viktor és politikája mellett

, 24 hír, 6 oldalnézet

A legvalószínűbb listás eredményeket tekintve a Fidesz-KDNP a leadott szavazatok 53 százalékát szerezné meg egy aktuális választáson, vagyis a kormánypártok támogatottsága az EP-választás óta rendületlen - derül ki a Nézőpont Intézet augusztusi közvélemény-kutatásából.

Az ellenzéki pártokkal szimpatizálók köre stagnált vagy csökkent az elmúlt hónapban.

A teljes felnőtt népesség körében is jelentős a Fidesz-KDNP előnye, csakúgy mint egy hónappal ezelőtt, ezúttal is 41 százalékpontos támogatottsággal, közel 3,3 millió szimpatizánssal bír a pártszövetség. 2018 januárja óta legalább 38 százalékos a népszerűségi mutatója a kormánypártoknak, ami azt jelenti, hogy stabilan legalább 3 millió fő támogatja a Fidesz-KDNP-t.

Az ellenzéki pártok közül viszont egyetlen formáció sem tud kétszámjegyű eredményt felmutatni a teljes népesség körében. A Demokratikus Koalíció és a Momentum 7-7 százalékon állnak, tehát alig több, mint ötszázezer szimpatizánsuk van. A Jobbik ezen a bázison is egy százalékpontot csökkenve 6, az MSZP-P szövetség pedig 5 százalékon áll, egyik pártnak sincs tehát már félmillió szimpatizánsa sem. A Magyar Kétfarkú Kutyapártot (3 százalék) a továbbra is női társelnök nélkül működő LMP (2 százalék) és a Mi Hazánk (2 százalék) követi.