Mindent tagadott a bíróságon Simonka György6Fénykép© magyarnarancs.hu

Mindent tagadott a bíróságon Simonka György

, 12 hír, 0 oldalnézet

Az orosházi központú választókerület országgyűlési képviselője nyolc és fél évi fegyházbüntetést is kaphat, valamint az ügyészség 750 millió forintos vagyonelkobzásra tett javaslatot a bíróságnak arra az esetre, ha Simonka elismeri a vádiratban foglaltakat és lemond a védekezés lehetőségéről. Ezt a fideszes politikus az előkészítő ülésen és a mostani tárgyaláson sem tette meg.

A vád szerint Simonka György és társai 2009 és 2015 között 1,4 milliárd forintot csaltak el egy bűnszervezetben. Társaival arra specializálódtak, hogy a zöldség-gyümölcs termelői csoportok által igényelhető állami támogatásokat átláthatatlan céghálókon keresztül számtalan trükkel lenyúlják.

A NAV feljelentése alapján még 2016-ban indult a nyomozás, a képviselő mentelmi jogát 2018 októberében függesztette fel az Országgyűlés. Tavaly augusztusban emeltek vádat, és csak most kezdődött az érdemi tárgyalás. Az ügyben eddig 70 ezer oldalnyi irat készült, és csak az ügyészség 35 tanú meghallgatását kezdeményezte. A fideszes politikus szabadlábon van, és a vád alapján ő tekinthető az ügyészség legnagyobb korrupciós fogásának az elmúlt években.