Miniszterelnöknek nevezte ki a cseh államfő Andrej Babist
Fotó: mno.hu

Miniszterelnöknek nevezte ki a cseh államfő Andrej Babist

6 hírek, 1

Milos Zeman cseh államfő szerdán Prágában kormányfővé nevezte ki Andrej Babist, az októberi képviselőházi választáson győztes ANO mozgalom elnökét – írja az MTI.

Az új kormányfő jogkörei elődje, Bohuslav Sobotka ügyvezető kormányfő végleges távozásáig korlátozottak.

A Babis-kormány tagjainak kinevezésére az államfő közlése szerint december 13-án kerül sor. Andrej Babis azt tervezi, hogy kormányának programját januárban terjeszti a képviselőház elé, és kér bizalmat számára.

A 200 tagú cseh parlamenti alsóházban a jobbközép ANO mozgalomnak 78 képviselője van. Miután szinte senki sem kíván koalícióra lépni az ANO-val, Babis kisebbségi kormányt tervez.

Andrej Babis november elején közölte, hogy olyan kormányt szeretne felállítani, amely aktívan részt vesz az Európai Unió megreformálásában. Nincs semmilyen ok arra, hogy Csehország érdekei érvényesítése céljából ne legyen aktívabb az Európai Unióban – nyilatkozta.

„Amennyiben sikerül létrehoznom az új cseh kormányt, és bizalmat kapok a parlamentben, vagy megtűrnek, nagyon fontosnak tartom számunkra, hogy aktívabbak legyünk Európában” – szögezte le.

Babis, aki korábbi nyilatkozataiban gyakran nagyon kritikusan nyilatkozott az Európai Unióról, ezúttal az integráció előnyeit dicsérte. „Ez a projekt nagyon jó, elsősorban azért, mert béke van. A meglévő problémákat azonban már hosszabb ideje nem orvosolják” – mondta a cseh politikus.

    Olvassa el: mno.hu