Moszkvai és állami tulajdonba kerülnek az oroszországi Renault-érdekeltségek4Fénykép© origo.hu

Moszkvai és állami tulajdonba kerülnek az oroszországi Renault-érdekeltségek

, 5 hír, 0 oldalnézet

A Renault Rosszija részvényeit Moszkva város, a Renaultnak az Avtovazban lévő részesedését pedig az orosz ipari és kereskedelmi minisztériumnak alárendelt Központi Járműipari Kutatóintézet (NAMI) kapja meg. Az orosz fővárosban ismét megkezdődik a Moszkvics gyártása. Mindkét üzletet jóváhagyta az orosz Szövetségi Antimonopólium Szolgálat. Ezt hétfőn az orosz ipari tárca és Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester jelentette be.

A minisztérium szerint a moszkvai önkormányzat a Renault Rosszija 100 százalékát fogja birtokolni, az Avtovaz részvényeinek 67,69 százaléka pedig az Oroszországi Föderációhoz kerül, amelyet a NAMI képvisel. A fejlett technika exportjával foglalkozó állami cég, a Rosztyeh meg fogja tartani a Lada gépkocsikat gyártó Avtovaz fennmaradó részvényeit. Az ipari tárca szerint az üzlet feltétele, hogy a Renaultnak a következő hat évben opciója van az Avtovazban lévő részesedésének visszavásárlására, amelyeket az ukrajnai háború miatt kialakult helyzetben adott fel.

Az, hogy a Renault részesedéseit az államra ruházzák át, biztosítja, hogy az Avtovaz kezelhető maradjon, és hogy a vállalat a szankciós korlátozások mellett is tovább működhessen. Így megőrizzük a kulcskompetenciákat, a termelési ciklust és a munkahelyeket – idézte a minisztérium sajtószolgálata Gyenisz Manturov tárcavezetőt.