Mutatjuk, hol szólalt fel ma Szijjártó Péter - kép7Fénykép© origo.hu

Mutatjuk, hol szólalt fel ma Szijjártó Péter - kép

, 13 hír, 2 oldalnézet

Összesen 170 japán vállalat 35 ezer magyar embernek ad munkát, ezért is fontos fenntartani a magyar-japán kapcsolatok fejlődésének dinamikáját - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közmédiának december 5-én, csütörtökön Tokióban. Japán vállalatok alkotják a 7. legnagyobb beruházói közösséget Magyarországon, és az ázsiai országok közül Japánból érkezett eddig a legtöbb beruházás Magyarországra.

A kereskedelmi forgalom 2,2 milliárd dollár, ami Szijjártó szerint „lehetne több is”. Korábban a magyar magas feldolgozottsági szintű élelmiszeripari termékek elsőszámú nemzetközi felvevőpiaca Japán volt. Sikerült megállapodni, hogy a korábbi korlátozások után a magyar baromfihús-termékek exportja újraindulhat, és közel vagyunk ahhoz is, hogy a magyar sertéshús-termékek exportja is újrainduljon – mondta a külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint fontos fenntartani a kétoldalú kapcsolatok fejlődésének dinamikáját, ezért a magyar delegáció tokiói látogatása alkalmával több olyan pénzügyi megállapodást is aláírnak, amelyek nyomán a gazdasági kapcsolatok finanszírozási hátterét megerősíthetik.