Nagy emelkedéssel nyithatnak az európai tőzsdék4Fénykép© origo.hu

Nagy emelkedéssel nyithatnak az európai tőzsdék

, 24 hír, oldalnézet

Az ázsiai tőzsdék már indexemelkedéssel indították el a keddi globális tőzsdenapot, ezért a főbb európai értékpapírpiacokon is erre lehet számítani. Az olaj ára kedden emelkedésnek indult, a dollár viszont gyengült.

A határidős indexjegyzések és a tőzsdén kívüli forgalomban kialakult árfolyamok alapján a főbb európai értékpapírpiacokon, Londonban, Frankfurtban és Párizsban nagy, négy-öt százalékos indexemelkedés is várható a kereskedés kezdetén.

A Fed hétfőn este bejelentett gazdaságösztönző monetáris intézkedési csomagja, nyílt végű eszközvásárlási programja az amerikai tőzsdezárást még nem tudta pozitívba fordítani, de az ázsiai tőzsdék már indexemelkedéssel indították el a keddi globális tőzsdenapot. Az európai kerekedés kezdete előtt mintegy két órával Tokióban hét százalék felett állt a tőzsdeindex, Sanghajban másfél-két százalékos nyereséget mutattak a tőzsdemutatók, a hongkongi index négy százalék feletti nyereségben járt, a tajvani tőzsdemutató négy és fél százaléknál, a szöuli pedig nyolc százalék felett.