Nem engedték be Navalnijhoz az orvosait, betiltották az érte szervezett tüntetést6Fénykép1Videó© 24.hu

Nem engedték be Navalnijhoz az orvosait, betiltották az érte szervezett tüntetést

, 9 hír, 4 oldalnézet

Rabkórházba szállították át hétfőn Alekszej Navalnijt rohamosan romló egészségi állapota miatt a 2. számú pokrovi börtönből. Az orosz ellenzéki politikus akkor már húsz napja éhségsztrájkolt tiltakozásul amiatt, hogy nem engednek be hozzá olyan orvosokat, akikben megbízik, illetve nem biztosítanak számára megfelelő orvosi ellátást.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) Vlagyimir megyei parancsnoksága ezzel szemben azt állítja, hogy Navalnijt naponta megvizsgálja egy általános orvos, állapota kielégítő. Azt is közölte a szervezet, hogy „a páciens beleegyezésével vitaminkúrát rendeltek el”.

Az FSZIN bejelentését követően a Meduza orosz hírportál arról írt, hogy a 3. számú pokrovi börtön rabkórháza hírhedt hely. Egy korábbi fogvatartott arról számolt be, hogy öt-nyolc embert zsúfolnak a kis cellákba, akiknek napközben tilos lefeküdniük vagy akár az ágynak dőlniük. Időnként egy-másfél órára engedélyezik csak, hogy lepihenjenek. Azokat, akik szót emeltek a részlegben tapasztalt állapotok miatt, megverték és napokra az ágyukhoz kötözték, így a vécét sem használhatják maguktól.