Nem lesz nagykoalíció Spanyolországban5Fénykép© portfolio.hu

Nem lesz nagykoalíció Spanyolországban

, 9 hír, oldalnézet

Az MTI tudósítása szerint a politikus elmondta: nem várják és nem is kérik, hogy a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) támogassa kormányzati törekvéseiket.

A szocialista párt elképzelése szerint az Állampolgárok (Ciudadanos) liberális középpárt, az Unidas Podemos (Együtt képesek vagyunk) radikális baloldali párttömörülés, a Baszk Nacionalista Párt (PNV), a Több ország (Más País) új baloldali párt, a Kanári-szigeteki Koalíció (CC), a Kantábriai Regionális Párt (PRC), a Galiciai Nacionalista Blokk (BNG) és a Teruel Létezik (Teruel Existe) regionális erő közreműködésével hozna létre egy "haladó szellemiségű kormányt".

A parlamenti matematika alapján elképzelhető így a kormányalakítás, mivel a kilenc pártnak összesen 180 mandátuma van az új parlamentben, a miniszterelnök megválasztásához pedig a szavazás első körében 176 voksra van szükség. A szocialisták viszont még nem tudják, hogy elképzelésüket támogatják-e ezek a pártok, álláspontjukat most kezdik csak felmérni.