Nemzetbiztonsági kockázattá nyilvánították Demeter Mártát10Fénykép© origo.hu

Nemzetbiztonsági kockázattá nyilvánították Demeter Mártát

, 14 hír, 2 oldalnézet

Az Országgyűlés Sajtóirodája hétfő este közleményt adott ki, melyben azt írják:

az Alkotmányvédelmi Hivatal megküldte az Országgyűlés elnökének a Demeter Márta képviselőre vonatkozó – korábban a házelnök által kezdeményezett – nemzetbiztonsági felülvizsgálati eljárás eredményeként készített biztonsági szakvéleményét, amely a képviselő személyében nemzetbiztonsági kockázatot állapított meg.

Hozzátették, hogy erre tekintettel – a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény 72/B. § (8) bekezdése alapján – haladéktalanul meg kell szüntetni a képviselőnek az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságában betöltött alelnöki tisztségét és tagságát, kivéve, ha az Országgyűlés a kockázati tényező ellenére annak fenntartása mellett dönt.

Demeter Márta bizottsági tagságának kérdésével a Házbizottság a mai soron kívüli ülésén foglalkozott, amelyen azonban az ellenzéki frakciók képviselői nem vettek részt. Figyelemmel arra, hogy az ügyben ily módon nem alakulhatott ki konszenzus, ugyanakkor a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény hivatkozott rendelkezése alapján az Országgyűlésnek haladéktalanul döntenie kell, a házelnök – az Országgyűlésről szóló 2012. évi XXXVI. törvény 18. § (6) bekezdése alapján – Demeter Márta Honvédelmi és rendészeti bizottsági alelnöki tisztégéből és tagságából való felmentésére tesz javaslatot