Nemzetstratégiai jelentőségű a Magyar Bankholding létrejötte2Fénykép© 24.hu

Nemzetstratégiai jelentőségű a Magyar Bankholding létrejötte

, 6 hír, 0 oldalnézet

A kormány a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény alapján a Magyar Bankholding Zrt.-nek a Budapest Bank, az MKB Bank és az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank feletti közvetlen egyedüli irányításszerzését – a magyar pénzügyi szektor versenyképességének növelése érdekében – közérdekből nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősíti – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből. Ez azt jelenti, hogy a tervezett bankfúzió nem esik a Gazdasági Versenyhivatal hatáskörébe.

A Budapest Bank, az MKB és az MTB részvényesei 2020. május 26-án közös szándéknyilatkozatban rögzítették, hogy szakértők bevonásával megvizsgálják egy univerzális bankcsoport létrehozásának lehetőségeit, és ennek érdekében megalapították a három bank tulajdonában álló Magyar Bankholding Zrt.-t.

Az október 30-án derült ki, hogy az új bankcsoportban - az apport révén - a magyar állam a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt.-n keresztül 30,35 százalék, az MKB tulajdonosai 31,96 százalék, az MTB tulajdonosai pedig 37,69 százalék részesedést szereznek. Ez lesz Magyarország második legnagyobb, tőkeerős és jelentős növekedési potenciállal rendelkező bankcsoportja, melynek konszolidált értéke meghaladja a 740 milliárd forintot. A részletes fúziós tervet jövőre fogják kidolgozni, a három pénzintézet egyelőre az eddigi brand alatt működik tovább