Nem indulhatnak orosz színekben az orosz sportolók az olimpián

Nem indulhatnak orosz színekben az orosz sportolók az olimpián

22 hírek, 1

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) az államilag szervezett doppingolás miatt felfüggesztette az Orosz Olimpiai Bizottságot. A 2018-as téli olimpián az orosz sportolók semlegesként, az olimpiai zászló alatt indulhatnak csak. A győztes sportolóiknak az olimpiai himnuszt játszhatják le. A Nemzetközi Atlétikai Szövetség is hasonló szankciókat használt az idei világbajnokságon.

A végrehajtó bizottság szigorú feltételeket határoz meg azoknak az oroszoknak, akik indulni akarnak Phjoncshangban. Egy külön testület jelöli ki azokat a sportolókat, akik résztvevők lehetnek. Az olimpiai előtt több doppingkontrollon kell majd átesniük.

A sportolók mellett a sportvezetőket is erősen megszűrik. A 2018-as téli olimpián nem vehetnek részt azok, akik a 2014-es játékokon vezették az orosz olimpiai csapatot. Az orosz sportminisztériumból senki sem akkreditálhatnak Dél-Koreába. A korábbi sportminiszter, aki egyébként most a futball-vb szervezőbizottságát vezeti, Vitalij Mutko pedig egyetlen további olimpián sem vehet részt. Korábbi helyettese, Jurij Nagornyik is ezt a büntetést kapta.

Az Orosz Olimpiai Bizottság elnökének, Alekszandr Zsukovnak felfüggesztették NOB-tagságát.

    Olvassa el: index.hu