Norvégia sem finanszírozza tovább az erdővédelmet Brazíliában3Fénykép© vg.hu

Norvégia sem finanszírozza tovább az erdővédelmet Brazíliában

, 8 hír, 0 oldalnézet

Németország után Norvégia, az Amazonas Alap fő finanszírozója is bejelentette, hogy felfüggeszti az esőerdők és az élővilág sokszínűségének védelmét szolgáló projektek támogatását Brazíliában, mert az ottani kormány semmit sem tesz a világ tüdeje, az amazonasi esőerdő megóvására.

A tavalyi természetvédelmi projektek eredményei alapján idén nagyjából 300 millió norvég korona (9,7 milliárd forint) támogatás illetné meg Brazíliát, de Norvégia nem utalja át az összeget, mert Brazília megszegte a vele és Németországgal kötött egyezményt azáltal, hogy az ő beleegyezésük nélkül, önhatalmúlag leállította az Amazonas Alap igazgatóságának és technikai bizottságának működését – közölte Ola Elvestuen környezetvédelmi miniszter.

A 2008-ban életre hívott Amazonas Alapot a kezdetek óta 8,3 milliárd koronával (270 milliárd forint) finanszírozta Norvégia, az első számú adományozó. Németország eddig 20 milliárd forintnak, a Petrobras brazil olajtársaság pedig 2,25 milliárd forintnak megfelelő összeggel járult hozzá a segélyalap működéséhez.