Novemberben döntenek a magyar Oscar-nevezésről3Fénykép© 24.hu

Novemberben döntenek a magyar Oscar-nevezésről

, 8 hír, 0 oldalnézet

A filmvilág legnagyobb presztízsű díjára, a járványhelyzet miatt a filmforgalmazásban kialakult rendhagyó évet figyelembe véve, idén nem csak a mozikban bemutatott alkotások közül lehet nevezni - tájékoztatta a Nemzeti Filmintézet (NFI) az MTI-t csütörtökön.

Az Amerikai Filmakadémia szabályzata szerint a jövőre 93. alkalommal átadandó Oscar-díjakra a nemzetközi film kategóriában Idén először - a járványhelyzet miatt, melynek hatásai a filmforgalmazásban is alapvető változásokat hoztak - az országok nemcsak a mozikban bemutatott filmeket küldhetik az Oscar-versenybe, hanem azokat is, melyek eredetileg moziforgalmazásra készültek, de a járvány miatt végül online voltak először láthatók - olvasható az NFI közleményében.

A hivatalos magyar Oscar-nevezésről döntő testületben Deák Kristóf, a Mindenki című Oscar-díjas rövidfilm rendezője és a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottságának tagjai közül Fonyódi Tibor, Káel Csaba, Kálmán András és Pesti Ákos, valamint Bereczki Csaba, a Filmintézet Nemzetközi jogértékesítési és képviseleti igazgatója és Novák Emil, a Magyar Filmakadémia ügyvezető elnöke vesz részt idén.