Nyomoz a rendőrség a mozsgói szociális otthonban történt bántalmazás miatt© hirado.hu

Nyomoz a rendőrség a mozsgói szociális otthonban történt bántalmazás miatt

, 5 hír, oldalnézet

Nyomozást indított a Szigetvári Rendőrkapitányság azzal összefüggésben, hogy súlyos bántalmazás történhetett a Baranya megyei Dél-Zselic Egyesített Szociális Intézmény mozsgói otthonában – tudatta a megyei rendőr-főkapitányság szerdán az MTI érdeklődésére.

Az ügy előzménye, hogy bejelentés érkezett a Társaság a Szabadságjogokért szervezethez arról, hogy bántalmazzák a mozsgói otthon lakóit, amelyet a panaszos videofelvételekkel is alátámasztott. A TASZ az alapjogi biztoshoz fordult, az ombudsman pedig vizsgálatot rendelt el. Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala munkatársai 2018 augusztusában bejelentés nélküli helyszíni szemlét tartottak az otthonban. A vizsgálati jelentést április elején tették közzé.

Az ombudsman munkatársai a helyszíni szemlén felismerték a felvételeken szereplő helyiségeket, ahol a bántalmazások történhettek, de az abban résztvevőket nem. Vagyis a vizsgálat igazolta a bántalmazás tényét, de nyomozati jogkör hiányban azt nem tudták bizonyítani. Ezért Székely László alapjogi biztos arra kérte az intézmény vezetőjét, hogy vizsgálja ki a történteket.