Orbánozás közben dőlhet be az új Európai Bizottság4Fénykép© portfolio.hu

Orbánozás közben dőlhet be az új Európai Bizottság

, 11 hír, 4 oldalnézet

Az októberi helyhatósági választási fordulat után kikerülhetetlenül, bár lassan változni kezd az ország önképe. Hiszen lassan egy évtizede a szélsőséges negativizmusra épült a Magyarország-képünk. Bármi történt, azt kizárólag a kormány teljesítményének tulajdonították, tehát bármennyit romlottak – bármilyen metszetben – a hazai eredmények (javulást nemigen észleltünk), azt kizárólag a kormány művének láttuk.

A 2010 után kialakult új állapotokért is a kormányt hibáztathattuk. A baloldal nem tudta az országot alakítani, tehát a sikerekhez sem volt köze, a kudarcok így azután maguktól csapódtak le a nemzeti elitek rossz teljesítményében. Kivándoroltak a diplomás fiatalok, felbomlottak a családok, nem született elég gyermek. Számtalan technológiai és gazdasági elem már a 80-as évek óta folyamatosan romlott, sőt szétesett, de a közhangulat szerepe mindebben folyamatosan erősödött. Mindeközben a bomlást észleltük, de azt hittük, hogy azt az új EU-s háttér majd semlegesíti.

Ezt most majd nem lehet így tovább csinálni. Újféleképpen kell számba venni azt, ami eddig mégis működött. A kemény mérőszámok mellett a nagy nemzetközi közvélemény-kutatásokból a legújabbakra épp ebből a szempontból érdemes odafigyelni.