Palkovics jövő héten a kormány elé viszi az Akadémia ügyét© nepszava.hu

Palkovics jövő héten a kormány elé viszi az Akadémia ügyét

, 6 hír, oldalnézet

Palkovics László már a jövő héten a kormány elé viszi a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek kérdését. Az innovációs miniszter erről szerdai találkozójukon tájékoztatta Lovász Lászlót, az MTA elnökét – válaszolta Lovász az Indexnek az akadémiai kutatóhálózat jövőjével kapcsolatos kérdéseinkre. Hogy pontosan mi lesz Palkovics javaslata, nem tudjuk, az Akadémia abban bízik, hogy a kormány elfogadja az általuk megszavazott megoldást.

– válaszolta Lovász László akadémiai elnök a kérdésünkre: Mi történik azután, hogy hétfőn az MTA közgyűlése a maga részéről nagy többséggel döntött a kutatóhálózat sorsáról?

Mint ismert, Palkovics László minisztériuma hónapok óta harcol azért, hogy a magyar tudományos rendszert alapvetően átalakítva elvegye az MTA-tól a legfontosabb magyar kutatóintézeteket, és azok irányításában meghatározó mértékben növelje a kormány befolyását. Az Akadémia hosszas ellenállás után hétfőn egy részben kompromisszumos megoldást szavazott meg: belementek abba, hogy egy új irányító rendszer jöjjön létre az eddiginél nagyobb, bár a Palkovicsék által akartnál kisebb kormányzati súllyal.