Patai Mihályt javasolja a jegybank a Budapesti Értéktőzsde új elnökének3Fénykép© origo.hu

Patai Mihályt javasolja a jegybank a Budapesti Értéktőzsde új elnökének

, 6 hír, oldalnézet

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) májusi közgyűlésén azt javasolja majd, hogy Patai Mihályt, az MNB alelnökét válasszák meg a BÉT új elnökének. A tőzsde vezérigazgatói posztját továbbra is Végh Richárd tölti be – közölte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) az MTI-vel pénteken.

A Budapesti Értéktőzsde május 21-i éves rendes közgyűlésén a jegybank javaslatára Patai Mihályt, az MNB frissen kinevezett alelnökét választhatják meg a tőzsde elnökének a tőkepiac fejlesztése érdekében. Az új elnök megválasztásával a Budapesti Értéktőzsde elnöki és vezérigazgatói pozíciói ismét szétválnak, a vezérigazgatói feladatkört a továbbiakban is a tisztségre 2016 januárjában kinevezett Végh Richárd látja el, aki 2017 márciusa óta az elnöki pozíciót is betölti.

A Magyar Nemzeti Bank a BÉT minősített többségi tulajdonosaként a gazdaságfejlesztés, a versenyképességi fordulat fontos eszközeként tekint a tőkepiacra, ezt jelzi a BÉT elnöki poszt betöltésére vonatkozó javaslat is. A jegybank a BÉT-ben 81,35 százalékos részesedéssel rendelkezik az ez év március 31-i állapot szerint.