Péntektől országos tűzgyújtási tilalom lesz6Fénykép© blikk.hu

Péntektől országos tűzgyújtási tilalom lesz

, 11 hír, 0 oldalnézet

Péntektől – a fokozott erdőtűz-kockázat miatt – országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint idén már csaknem 4 ezer szabadtéri tűzeset volt, köztük egy halálos. Csütörtökön pedig országszerte több helyen is égett az aljnövényzet, az avar és a nádas.

Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza, ezért a Nébihfokozott körültekintést kért a lakosságtól. Kifejtették: a csapadékmentes időjárás hatására fokozódik a vízhiány a talajban. A száraz, gyakran szeles, enyhe időben tovább nőtt a gyep- és erdőterületeken, a fásításokban a gyorsan terjedő tüzek kialakulásának kockázata. A nappali felmelegedés hatására a gyúlékony könnyű „biomassza” kiszáradása felgyorsult, számos nagy kiterjedésű tűzesetet okozva. Jelentős csapadék, ami ellensúlyozni tudná a szárazságot, az előrejelzések alapján az elkövetkező egy hétben nem várható.

tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, ideértve a tűzrakóhelyeket, a vasút és közút menti fásításokat, valamint a parlag- és gazégetést is.