Porosenko vagy Zelenszkij – vasárnap eldől8Fénykép© hirado.hu

Porosenko vagy Zelenszkij – vasárnap eldől

, 12 hír, oldalnézet

Vasárnap rendezik meg az ukrán elnökválasztás második fordulóját, amelyben most már végleg eldől, marad-e az ország államfője Petro Porosenko vagy átveszi a helyét Volodimir Zelenszkij, a humorista-színész-producer elnökjelölt.

A három héttel korábban megrendezett első fordulót nagy fölénnyel Zelenszkij nyerte (30 százalék), Porosenko (kicsit kevesebb mint 16 százalékkal) második lett, így ők jutottak be a második fordulóba. A két forduló között Zelenszkij megőrizte fölényét, a felmérések szerint toronymagasan vezet az államfővel szemben. A Rejting közvélemény-kutató csoport csütörtökön közzétett felmérése alapján a biztos szavazók csaknem 73 százaléka támogatja, míg Porosenkóra csak 27 százalékuk készül szavazni.

Elemzők szerint a választók véleményét aligha befolyásolta a pénteken a kijevi Olimpiai Stadionban megrendezett választási vita, amely nem volt alkalmas érdemi eszmecserére, a két jelölt főként vádakat vagdosott egymás fejéhez. A köztévébe Zelenszkij már nem ment be folytatni a vitát Porosenkóval, oda az államfő egyedül érkezett.