Rászáll a Facebookra a magyar adatvédelmi hatóság7Fénykép© 168ora.hu

Rászáll a Facebookra a magyar adatvédelmi hatóság

, 18 hír, 0 oldalnézet

A magyar adatvédelmi hatóság is reagált a Facebook körüli legújabb felhajtásra. Mint arról az Index is beszámolt, a Facebook több száz alvállalkozót bérelt fel arra, hogy leiratokat készítsenek a felhasználók anonimizált Messenger-beszélgetéseiből. A Facebook megerősítette, bizonyos felhasználók beszélgetéseiből leirat készült, de csak azokéból, akik ezt jóváhagyták a Messengerben.

A leiratokra azért volt szüksége a Facebooknak, hogy összevessék, a cég mesterséges intelligenciája helyesen tudja-e értelmezni az üzeneteket. A Facebook azt is közölte, hogy egy héttel ezelőtt felhagytak a Messenger-hangfelvételek harmadik félnek való kiadásával és leírásával, különös tekintettel arra, hogy az Apple és a Google is így tett korábban.

Az ír adatvédelmi hatóság, ami a Facebook európai tevékenységének ellenőrzését vezeti, szerdán bejelentette, hogy felülvizsgálják, megsértette-e a Facebook tevékenysége a szigorú eu-s adatvédelmi szabályokat. A magyar adatvédelmi szerv, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is vizsgálja a Facebook hangfelvétel leírási gyakorlatát, derül ki a NAIH csütörtökön kiadott közleményéből.