Rekordalacsony részvétel a francia önkormányzati választásokon4Fénykép© hirado.hu

Rekordalacsony részvétel a francia önkormányzati választásokon

, 10 hír, 0 oldalnézet

Soha még nem tapasztalt, közel 60%-os távolmaradás a francia önkormányzati választások második fordujában, ezt emelik ki elsőként a francia hírtelevíziók a választás estéjén. Az első fordulót március 15-én tartották, ami akkor nagy felháborodást okozott, mert Macron elnök nem volt hajlandó elhalasztani a koronavírus-járvány ellenére sem. Sokan éppen a szavazás és a kampány miatt lettek betegek, a francia egészségügyi hivatal szerint. A június 28-ai választás Macron kormányzópártjának kínos párizsi bukását hozta.

A hagyományos jobbközép általános jó szereplése - a 9 ezernél nagyobb városok több mint felét megnyerte - , a szélsőbaloldalhoz közeli Zöldpárt meglepő előretörése (Marseille, Lyon, Bordeaux, Strasbourg, nem várt zöldpárti győzelmek négy fontos francia nagyvárosban), Macron jelöltjének, egykori egészségügyi miniszternőjének katasztrofális párizsi szereplése és a rekordalacsony részvétel jellemezte a francia önkormányzati választások második, döntő fordulóját.

Macron miniszterelnöke, Edouard Philippe a francia választási törvények szerint elindulhatott polgármester-jelöltként, nyert is Le Havre-ban, de le fog mondani.