Románia átvette az első Patriot rakétavédelmi rendszert az Egyesült Államoktól© vg.hu

Románia átvette az első Patriot rakétavédelmi rendszert az Egyesült Államoktól

, 9 hír, 2 oldalnézet

A román hadsereg csütörtökön hivatalosan átvette az amerikai gyártóktól az első Patriot rakétavédelmi rendszert a hét üteg közül, amelyek beszerzéséről három éve állapodott meg Washingtonban Donald Trump amerikai és Klaus Iohannis román elnök.

A román védelmi tárca közlése szerint az első Patriot-rendszer átvételével kapcsolatos tesztelés október végén ér véget, az azt kiszolgáló román 74-es Patriot légelhárító ezred kiképzése pedig a jövő évben is folytatódik amerikai katonák közreműködésével. Az amerikai külügyi tárca és a védelmi minisztérium 2017-ben jelentette be, hogy Románia hét, ballisztikus rakéták és robotrepülőgépek megsemmisítésére is alkalmas Patriot-üteget vásárol az Egyesült Államoktól 3,9 milliárd dollár értékben.

Tavaly a Patriot rakétavédelmi rendszert gyártó amerikai Raytheon vállalatcsoport együttműködési megállapodást kötött a repülőszerkezetek kutatására, gyártására és karbantartására szakosodott román Romaero védelmi ipari céggel annak érdekében, hogy a Romaeronál alakítsák ki a Raytheon egyik romániai karbantartási központját azon Patriot rakétavédelmi rendszerek számára.