Távozik a német szociáldemokrata párt éléről Martin Schulz
Fotó: www.atv.hu

Távozik a német szociáldemokrata párt éléről Martin Schulz

9 hírek, 5

Martin Schulz azonnali hatállyal távozik a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöki tisztségéből. Schulz a párt elnökségi ülése után tett nyilatkozatában kiemelte, hogy keserűség és harag nélkül távozik tisztségéből.

Elmondta, hogy az elnökség egyhangúlag támogatta javaslatát, miszerint a testület Andrea Nahlest, a párt szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójának vezetőjét jelöli elnöknek. A tisztség betöltéséről rendkívüli kongresszuson, április 22-én döntenek.

Az egyelőre nem ismert, hogy a kongresszusig ki vagy kik látják el a pártelnöki feladatokat. Sajtóértesülések szerint meglehet, hogy a vezető testületek kedd esti ülésén felkérik Olaf Scholz alelnököt, a tartományi rangú Hamburg polgármesterét, hogy ügyvezető elnökként irányítsa a párt munkáját a Wiesbadenben tartandó rendkívüli kongresszusig.

A múlt héten egy ideig még úgy tűnt, hogy Schulz lehet az új nagykoalíciós kormány külügyminisztere, de aztán ettől vissza kellett lépnie. A pártban attól tartottak, hogy a Schulz személye körüli vita veszélyezteti azt a pártszavazást, amin az SPD több mint 460 ezer tagjának kell véleményt mondania az újabb nagykoalícióban való részvételről. Már akkor azt írták a német sajtóban, hogy feltehetően a pártelnöki posztról is távozik majd.

Schulz ezután kijelentette: semmiképpen nem kívánnak tovább együtt kormányozni az Angela Merkel által vezetett kereszténydemokratákkal, a szoc...

    Olvassa el: index.hu