Strandolók találtak rá a partra sodródott, gigantikus tintahalra© bama.hu

Strandolók találtak rá a partra sodródott, gigantikus tintahalra

, 4 hír, 3 oldalnézet

Egy dél-afrikai tengerparton április utolsó napján óriás tintahalra bukkantak a strandolók. Az állat teste körülbelül 2,2 méter hosszú volt, a karokkal elérhette a 3,5 métert. Újabb látványos példa arra, hogy a tengerek mélyén különleges élőlények rejtőznek – olvasható a Magyar Nemzet cikkében.

Az óriás tintahal bolygónk legkülönösebb állatai közé tartozik. Az óceánok 300–1000 méter közötti részén élnek, és csak ritkán emelkednek a felszínre. Évszázadokon keresztül a partra vetett tetemek vagy az ámbráscetek gyomrában talált maradványok adtak némi információt róluk.

A National Geographic szerint az első fotó egy élő óriás tintahalról 2004-ben készült.

Az óceán legmélyebb és leghidegebb részein a tengeri élőlények (főleg gerinctelenek) óriási méreteket ölthetnek. A tintahalak, tengeri pókok, férgek és számos más állatfaj mellett eltörpülnek a rokon fajok, a jelenséget gigantizmusnak nevezik. Az antarktiszi vizekben élő óriás tintahal körülbelül 14-szer hosszabb, mint az Új-Zélandon elterjedt tintahal. A csendes-óceáni vizek mélyén kisbusz méretű tengeri szivacs is található.