Szakértő: a V4-ek megkerülhetetlen tényezővé váltak az unióban8Fénykép© origo.hu

Szakértő: a V4-ek megkerülhetetlen tényezővé váltak az unióban

, 11 hír, oldalnézet

Még mindig nem dőlt el, ki legyen az Európai Bizottság új elnöke. Az elmúlt két napban Angela Merkel és a balliberális oldal Frans Timmermanst próbálta áterőltetni, a szocialista politikust azonban a V4-ek mellett további 6-7 tagállam is ellenezte. A keddi uniós csúcs előtt ismét összeültek a V4-ek. Brüsszeli diplomáciai források szerint a V4 országok Ursula von der Leyen német védelmi miniszter jelölését támogatják. Úgy tudni, hogy a német politikus személyét az olaszok is elfogadják, ha őt jelöli az Európai Néppárt.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy a visegrádi négyek az olyan megoldásokat keresik, amelyek közös érdeket szolgálnak és összeköti őket – fogalmazott Boros Bánk Levente, a Médianéző Központ igazgatója az M1-en. Úgy tűnik, a visegrádi államok összefogva képesek voltak megakadályozni, hogy az érdekeiknek nem megfelelő, az akaratukkal ellentétes jelöltet válasszanak meg az Európai Bizottság élére – mondta el.

Ez az EU keleti bővítése óta a legnagyobb regionális siker a V4-ek szempontjából, és azt bizonyítja, hogy a visegrádi országok megkerülhetetlen tényezővé váltak az unióban, mert már nem elszenvedői a nagy nyugati államok döntéseinek, hanem alakítói az EU-s folyamatoknak – vélekedett. Hozzátette, ezek mind azt mutatják, hogy Közép-Európa erős, a visegrádi négyek országai cselekvő- és tárgyalóképesek, és konstruktívan járulnak hozzá az Európai Unió működtetéséhez.