Száznál is több halottja van a Tripoliért folyó harcoknak3Fénykép© blikk.hu

Száznál is több halottja van a Tripoliért folyó harcoknak

, 9 hír, oldalnézet

Legalább 121 halottja és 561 sebesültje van eddig a Tripoliért vívott harcoknak - közölte vasárnap az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a Twitteren. A tobruki ellenkormányt támogató Halífa Haftar tábornok április elején indított offenzívát a nemzetközileg elismert egységkormány székhelye, a líbiai főváros ellen. Haftar a magát Líbiai Nemzeti Hadseregnek nevező katonai alakulat vezetője. Az ENSZ humanitárius ügyeinek koordinációs hivatala (OCHA) arról számolt be, hogy 13500-an menekültek el a harcok elől, közülük 900-an befogadó központokban leltek szállásra.

Líbiában Moammer Kadhafi diktátor 2011-es megbuktatása óta zűrzavar uralkodik. Az ország két részre szakadt a nemzetközileg elismert egységkormány és a tobruki ellenkormány támogatói között.

Az Európai Unió pénteken aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy terroristák és bűnözők vehetnek részt a harcokban, köztük olyanok, akik szerepelnek a Biztonsági Tanács feketelistáján. Az EU felszólította a szembenálló feleket, hogy "hivatalosan és a terepen is határolódjanak el ezektől az elemektől".