Százszázalékos büntetővámot készül kivetni francia termékekre az amerikai kormány3Fénykép© origo.hu

Százszázalékos büntetővámot készül kivetni francia termékekre az amerikai kormány

, 8 hír, 2 oldalnézet

Washington 100 százalékos vámmal készül sújtani francia termékeket, válaszul az amerikai technológiai óriáscégekre kivetett francia digitális adók miatt, jelentette be hétfőn az Egyesült Államok kereskedelmi főképviseletének irodája. A javaslat 2,4 milliárd dollár értékben kíván adót kivetni francia portékákra, köztük például pezsgőkre, sajtokra, kézitáskákra, írja az MTI.

A döntést azután hozta meg a kereskedelmi főképviselet, hogy Párizs digitális adóval sújtott amerikai technológiai cégeket. Washington ezt az amerikai vállalatok elleni tisztességtelen megkülönböztetésnek minősítette.

Robert Lighthizer kereskedelmi főtárgyaló irodája tudatta azt is: a kormányzat tervbe vette a büntető vámokkal sújtott európai uniós termékek körének további bővítését, beleértve az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Spanyolországból és Németországból származó árucikkeket is. A büntető vámok kiterjesztésének okaként a hivatal a mostanában gyengélkedő Boeing riválisának, az Airbus európai repülőgépgyártónak nyújtott állami támogatásokat jelölte meg, amelyet a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szintén törvényellenesnek ítélt.