Szeptemberben Kijevbe látogathat Ferenc pápa2Fénykép© nepszava.hu

Szeptemberben Kijevbe látogathat Ferenc pápa

, 5 hír, oldalnézet

Ferenc pápa Kijevbe tervezett látogatásáról volt szó a katolikus egyházfő és a vatikáni ukrán nagykövet találkozóján. A diplomata, Andrij Juras szombaton a Twitter-fiókján számolt be a megbeszélésről. A nagykövet szerint a „régóta napirenden szereplő” témákat érintették, köztük a katolikus egyházfő látogatását Ukrajnában.

Andrij Juras az Askanews olasz hírügynökségnek megerősítette, hogy Ferenc pápa látogatására már azelőtt sor kerülhet, hogy az egyházfő szeptember 13-án Kazahsztánba utazik, ahol részt vesz a világ- és a hagyományos vallások vezetőinek hetedik kongresszusán. Az eseményen lehetőség adódhat a pápa és a háborúpárti Kirill moszkvai ortodox pátriárka közötti találkozóra is.

Ferenc pápa pénteken a Vatikánban Antonyij volokolamszki metropolitát fogadta, aki júniustól Hilarion metropolitát helyettesíti a moszkvai egyház külső kapcsolatokért felelős osztálya élén. Antonyij metropolita az orosz ortodox pátriárka legközelebbi munkatársának számít. Ez volt az első személyes találkozó a katolikus egyházfő és a moszkvai patriarkátus képviselői között. Az ukrajnai háború február 24-i kirobbanása óta Ferenc pápa és Kirill pátriárka internetes videóösszeköttetésben egyeztetett egymással március 16-án.