Szerbia enyhít, a többi nyugat-balkáni ország egyelőre kitart3Fénykép© hirado.hu

Szerbia enyhít, a többi nyugat-balkáni ország egyelőre kitart

, 11 hír, oldalnézet

Szerbia már keddtől fokozatosan enyhít a koronavírus-járvány megelőzését célzó szigorú intézkedéseken, a nyugat-balkáni országok többsége azonban április végénél, május elejénél előbb nem szándékozik visszavonni a korlátozásokat.

Szerbiában szombatról vasárnapra 5690-ről 5994-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Aleksandar Vucic szerb elnök szombat este jelentette be, hogy keddtől enyhítenek a bevezetett intézkedéseken, rövidítik a kijárási tilalom óráit, a március közepe óta „szobafogságra” ítélt nyugdíjasok heti háromszor rövid sétát tehetnek a lakhelyük környékén, és fokozatosan kinyithatnak a műhelyek, edzőtermek, fodrász- és kozmetikai szalonok, május közepétől pedig a szállodák és a vendéglátóhelyek is.

Amennyiben nem tapasztalható hirtelen növekedés a fertőzöttek számában, úgy május második felében megindulhat a nemzetközi közúti és légi forgalom is. Ebben a tanévben a gyerekek már nem térnek vissza az iskolapadokba. Arról egyelőre nem beszélt államfő, hogy mikor szüntethetnék meg a március 15-én kihirdetett szükségállapotot.