Szijjártó: Migrációs hullámokat indíthat a koronavírus3Fénykép© 24.hu

Szijjártó: Migrációs hullámokat indíthat a koronavírus

, 12 hír, oldalnézet

A koronavírus okozta világjárvány újabb migrációs hullámok kiindulásához vezet, ezért az Európai Uniónak fontos feladata kell, hogy legyen a külső határok védelmének megerősítése, valamint az, hogy megszüntessen minden olyan külső okot, amely az unióba irányuló migrációs nyomást növeli, vagy növelheti – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán, az európai uniós tagországok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli üléséről beszámoló nyilatkozatában.

Szijjártó Péter közölte: a járványnak komoly egészségügyi, gazdasági és biztonsági következményei vannak, amelyek további veszélyeket rejtenek magukban az Európai Unióra és az európai országokra nézve.

A külügyi tanácskozás központi témáit érintve aláhúzta: a közel-keleti békefolyamat esetében az eddigi uniós erőfeszítések mind kudarcot vallottak. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok által január végén, az izraeli-palesztin konfliktus megoldására előterjesztett béketervének kell lehetőséget adni, szavai szerint ugyanis ez idáig az a legjobb tárgyalási alap, annak van legtöbb esélye a megvalósításra.