Szijjártó Péter: a V4-ek egysége nemcsak fennmaradt, hanem meg is erősödött (videó)© delmagyar.hu

Szijjártó Péter: a V4-ek egysége nemcsak fennmaradt, hanem meg is erősödött (videó)

, 6 hír, 0 oldalnézet

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az eseményt követő sajtótájékoztatón elmondta, nem kell hosszan magyarázni azt a szerepet, amelyet II. János Pál pápa töltött be a kommunista diktatúra ellen küzdő közép-európai országok történelmében. Ahogy azt a reményt sem kell ecsetelni, amelyet az ő pápává választása adott a szabadságukért harcoló közép-európai nemzeteknek – tette hozzá.

A külgazdasági és külügyminiszter rámutatott arra, hogy a világjárvány nyomán új világrend van kialakulóban, amelyet új erőviszonyok alakítanak majd, és Közép-Európának jó esélye van arra, hogy ennek az új világrendnek a nyertesei közé tartozzon.

Elmondta, hogy a világjárvány alatt a visegrádi országok kapcsolatai tovább erősödtek, komoly szolidaritásról tettek tanúbizonyságot, segítettek egymás polgárait hazahozni, és védőeszközöket adtak egymásnak. – Egyesek folyamatosan arra játszottak, abban reménykedtek vagy tettek is érte, hogy a V4-ek kötelékei lazuljanak – emlékeztetett a miniszter, hangsúlyozva: mindezek ellenére a visegrádi csoport egysége nemcsak fennmaradt, hanem meg is erősödött.