Szijjártó Péter az ukrajnai választásokon való részvételre kérte a kárpátaljai magyarokat2Fénykép© origo.hu

Szijjártó Péter az ukrajnai választásokon való részvételre kérte a kárpátaljai magyarokat

, 8 hír, 0 oldalnézet

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy az ukrán belügyekbe való beavatkozási szándék nélkül kéri a Kárpátalján élő magyarokat erre, mert ha ezt nem teszik, akkor elveszítik a lehetőségét annak, hogy befolyásuk legyen jövőjükre, közösségükre és lakóhelyük jövőjére.

Arra is kérte a kárpátajai magyarokat, hogy megyei szinten az egyetlen magyar listára, a KMKSZ listájára szavazzanak, és "teremtsék meg a lehetőségét annak, hogy a mostani ciklushoz hasonlóan erős képviselete legyen a kárpátaljai magyarságnak a megyei tanácsban". A többi helyi önkormányzat vonatkozásában is arra kérte a magyar kisebbséghez tartozókat, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a magyar jelöltek, vezetők és képviselők a következő időszakban az eddigiekhez hasonlóan dolgozhassanak a saját közösségeik jövője és fejlesztése érdekében.

Ugyanakkor kiemelte, hogy a magyar fél abban érdekelt, hogy Ukrajna és Magyarország között jószomszédi viszony alakuljon ki. "Mi a kárpátaljai magyarokra úgy tekintünk, mint olyan közösségre, amely összeköti Ukrajnát és Magyarországot, a magyar és az ukrán nemzetet. Minél erősebb a kárpátaljai magyar közösség, minél erősebb a kárpátaljai magyarok érdekképviselete, annál erősebb ez az összekötő kapocs a két nemzet és a két ország között" - hangsúlyozta a külügyminiszter.