Szijjártó szerint újabb szuperhatalom érdekelt Magyarország sikerében3Fénykép© origo.hu

Szijjártó szerint újabb szuperhatalom érdekelt Magyarország sikerében

, 5 hír, oldalnézet

Sikerült Indiát mint "szuperhatalmat" érdekeltté tenni Magyarország sikerében, ez az egyik legnagyobb eredménye az elmúlt évek kétoldalú együttműködési és külkapcsolati építkezésének - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Újdelhiben.

A világpolitikai és világgazdasági változások közepette egyértelmű, hogy egy olyan közepes méretű közép-európai országnak, mint Magyarország, rendkívül fontos, hogy a nagyhatalmak érdekeltek legyenek sikerességében, vagy legalább ne legyenek ellenérdekeltek ebben. Ennél fontosabb külpolitikai célunk nem is lehetett Indiával kapcsolatban, és ezt most sikerült elérnünk - fejtette ki a miniszter.

Magyarország számos ponton kötötte össze magát Indiával, amely a világ egyik legnépesebb országa, a világ hetedik legnagyobb gazdasága, katonailag és politikailag is a szuperhatalmi kategóriába tartozik. Számos ponton épített fel vele stratégiai együttműködést, és ez óriási siker, hiszen gyakorlatilag az egész világ sorban áll azért, hogy Indiával ilyen együttműködést tudjon kialakítani - mondta.