Szíriából Irakba szállított át az amerikai hadsereg két fogva tartott iszlamistát3Fénykép© hirado.hu

Szíriából Irakba szállított át az amerikai hadsereg két fogva tartott iszlamistát

, 10 hír, oldalnézet

A kurdok őrizetében voltak ott, ahová most a törökök bevonulnak.

Szíriából Irakba szállította át az amerikai hadsereg az Iszlám Állam dzsihadista szervezet két fogva tartott kegyetlen tagját, brit állampolgárokat – jelentette szerdán este több amerikai médium nevük elhallgatását kérő tisztségviselők közlése alapján.

Alexanda Amon Kotey és El Shafee Elsheikh annak a négytagú brit terrorista csoportnak volt a tagja, amelyet – mivel angolul beszéltek – foglyaik Beatles néven emlegettek. A négyből ők ketten maradtak életben. Mindkét férfit a kurd harcosok fogták el idén januárban Észak-Szíriában, majd a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű lázadószervezet börtönében őrizték őket. Az amerikaiak még a török támadások megindulása előtt vették át az őrizetüket, és elszállították őket, azt nem tudni, hogy Irakon belül hova.

A sajtóértesüléseket a Pentagon (védelmi minisztérium) nem erősítette meg. Ugyanakkor Donald Trump amerikai elnök a szerda délutáni sajtóbeszélgetésen a Fehér Házban – amikor arra panaszkodott, hogy a Szíriában fogva tartott, európai származású dzsihadistákat az európai országok nem akarják visszafogadni – megjegyezte, hogy a legveszélyesebb terroristákat "kiemelték". Akkor nem kívánta részletezni, hogy ez a gyakorlatban mit jelent.