Szivárognak a nevek Ursula von der Leyen bizottságából3Fénykép© vg.hu

Szivárognak a nevek Ursula von der Leyen bizottságából

, 11 hír, 2 oldalnézet

Bár augusztus 26-ig kellett volna a tagállamoknak megnevezniük a biztosjelölteket, Nagy-Britannia várható kiválásával az EU 27-ek még a napokban is jelentenek be neveket, amivel párhuzamosan már a különböző területekről is alkudozások kezdődtek. Ezzel együtt vannak már fix pontok és tisztségek – mondta az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorában a Bruxinfo főszerkesztője.

Hiszen az Európai Tanács, az állam- és kormányfők fóruma, amikor július elején meghozta a döntés Ursula von der Leyen jelöléséről, akkor a politikai, alkucsomagnak az is része volt, hogy a két említett csúcsjelöltet rögtön bevitorlázták a kiemelt alelnöki posztra" – fogalmazott Gyévai Zoltán.

A holland szocialista politikus környezetvédelmi, míg a dán biztosjelölt-asszony a digitális ügyekért felelhet majd. Rajtuk kívül is lesznek alelnökei az Ursula von der Leyen vezette Bizottságnak, valószínűleg egy Kelet-Európából is. Bár von der Leyen azon kérését, hogy minden tagállam egy női és férfi biztos nevezzen, csupán két-három ország szívlelte meg, a német bizottsági elnök testületében még többségében vannak a férfiak.