Szkripal-ügy: az EU és Ukrajna támogatja a nyomozásban az Egyesült Királyságot
Fotó: magyaridok.hu

Szkripal-ügy: az EU és Ukrajna támogatja a nyomozásban az Egyesült Királyságot

9 hírek, 3

Az Európai Unió „rendíthetetlenül” támogatja az Egyesült Királyságot Szergej Szkripal egykori orosz katonai hírszerzőtiszt és lánya megmérgezésének ügyében – hangsúlyozta az Európai Bizottság első alelnöke kedden az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén. „Rendkívül fontos, hogy a felelősök világosan lássák: Európa egyhangúlag, rendíthetetlenül támogatja a tettesek felelősségre vonását” – közölte Frans Timmermans.

„Nem engedhetjük meg, hogy idegmérgeket vessenek be társadalmainkban. Ez kollektív európai felelősség, mindannyiunknak reagálnia kell, nem csak a brit kormánynak” – fogalmazott a bizottság holland alelnöke. Felszólalásában Guy Verhofstadt, az Európai Parlament brexit-ügyi főtárgyalója közös uniós válaszintézkedéseket sürgetett. Mint mondta, a „gyalázatos” támadás a tervezett brit uniós kilépés ellenére „még európai földön” történt.

London szerint valószínűleg Oroszország felelős Szergej Szkripal, a brit külső hírszerzés (MI6) korábbi orosz ügynöke, az orosz katonai hírszerzés volt ezredese és lánya, Julija Szkripal megmérgezéséért. Az áldozatokra március elején találtak rá az angliai Salisburyben, azóta is válságos állapotban kezelik őket. A támadáshoz olyan típusú idegmérget használtak, amelyet a szovjet hadsereg fejlesztett ki a hidegháború alatt.

Ukrajna a nyomozásban való segítségét ajánlotta fel Nagy-Britanniának – közölte az ukrán külügyminiszter kedde...

    Olvassa el: mno.hu