Tadej Pogacar nyerte a Tour de France utolsó előtti szakaszát10Fénykép© kisalfold.hu

Tadej Pogacar nyerte a Tour de France utolsó előtti szakaszát

, 13 hír, 0 oldalnézet

Amennyiben célba ér a vasárnapi zárószakaszon, amely hagyományosan pezsgőzéssel, ünnepléssel telik, akkor az UAE Emirates bringása lesz minden idők második legfiatalabb győztese. A rekordot a francia Henri Cornet tartja 1904 óta, amikor 19 évesen és 352 naposan diadalmaskodott.

A 22. születésnapját hétfőn ünneplő szlovén bringás 57 másodperces hátránnyal vágott neki Lure és La Planche des Belles Filles közötti 36,2 kilométernek, melynek utolsó 5900 métere rendkívül meredek emelkedő volt. Pogacar azonban 1:56 perccel gyorsabbnak bizonyult éllovas honfitársánál – aki ötödik lett az etapon –, így 59 másodperces előnnyel átvette az összetett első helyezettjének járó sárga trikót.

Pogacar a hegy lábánál egyetlen másodperccel volt elmaradva a 2017-ben Giro d’Italia-győztes és időfutamban világbajnok holland Tom Dumoulintől, de a tavalyi Vuelta a Espana bajnokát, Roglicot már ekkor 36 másodperccel előzte, azaz hátránya több mint felét már ledolgozta. A kaptatón viszont ellenállhatatlan volt, extázisban tekert az élete első Tourján szereplő bringás, így a célba majdnem másfél perccel verte Dumoulint és közel kettővel Roglicot. A szakaszon az ausztrál Richie Porte lett a harmadik, aki így összetettben is feljött harmadiknak.