Tajvant mindenképpen egyesíteni fogják Kínával - üzeni Peking4Fénykép© blikk.hu

Tajvant mindenképpen egyesíteni fogják Kínával - üzeni Peking

, 6 hír, 5 oldalnézet

Szükség esetén akár erőszakkal egyesítené Kínát és Tajvant Hszi Csin Ping.

A kínai elnök azt közölte, szükséges az ország újraegyesítése és ez meg is fog történni – hangoztatta az Újkína hírügynökség szerint Pekingben elmondott beszédében. Mint fogalmazott, a független Tajvan ellentmond a történelem logikájának és zsákutcába is vezet. Hszi Csin Ping hozzátette, hazája békés úton kívánja elérni az újraegyesítést, de „nem ad esélyt semmiféle szeparatista tevékenységnek”.

A kínai elnök úgy vélte, az újraegyesítés a kínaiak érdekében áll. Hszi beszédét abból az alkalomból tartotta, hogy 1979-ben Peking felszólította Tajvant, térjen vissza Kínához. Hszi Csin Ping a BBC közlése szerint azt is megjegyezte, hogy Tajvan a kínai belpolitika része, s nem fogadja azt, hogy más országok beleszóljanak a kérdésbe.

Tajvan felett az ellenőrzést 1895 és 1945 között a Japán Birodalom gyakorolta, amelytől a szigetet a Kínai Köztársaság a második kínai–japán háború eredményeképp szerezte vissza. Négy évvel később a nacionalisták elvesztették a kontinentális Kína feletti uralmat a kínai polgárháborúban elszenvedett vereség miatt, és a szigetre vonultak vissza. Mintegy kétmillióan leltek menedékre a szigeten.