Tiltakozik a pécsi közgyűlés a mecseki uránbánya esetleges újranyitása miatt© 24.hu

Tiltakozik a pécsi közgyűlés a mecseki uránbánya esetleges újranyitása miatt

, 6 hír, 0 oldalnézet

A Kóbor József LMP-s képviselő kérésére tárgyalt határozatok egyikének értelmében a közgyűlés ellenzi, hogy a városban és közvetlen környezetében mélyművelésű uránbánya létesüljön. Egyben elvárja, hogy a kormány és az Országgyűlés tartsa tiszteletben a pécsiek jogát arra, hogy véleményt formáljanak a kérdésben. Bognár László (Fidesz) javaslatára a határozat kiegészült azzal, hogy az önkormányzat jelentkezzen be ügyfélként a mecseki uránbánya újranyitásával kapcsolatos jogi és környezetvédelmi eljárásokba.

A másik nyilatkozat értelmében a közgyűlés ellenzi, hogy Boda térségében bárminemű nagy aktivitású hulladéklerakót létesítsenek.

Kóbor József a döntés előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, sehol a világon nincs még nagy radioaktivitású hulladékok végleges tárolását szolgáló létesítmény. Az Európai Unió ugyanakkor irányelvet fogadott el arról, hogy a feladat elvégzéséről, a helyszín kijelöléséről az országoknak önállóan kell gondoskodniuk. Az egyes államok általában több helyszínt vizsgálnak, Magyarországon azonban már húsz esztendeje csak Boda térségében folytatnak ilyen munkálatokat - jelezte.