Tiltott módon manipulálta a piacon – lecsapott a jegybank© 24.hu

Tiltott módon manipulálta a piacon – lecsapott a jegybank

, 7 hír, 0 oldalnézet

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a piacmonitoring tevékenysége során észlelt gyanú miatt hivatalból piacfelügyeleti eljárást indított annak vizsgálatára, hogy a Budapesti Értéktőzsdére (BÉT) bevezetett egyes részvényeket érintően E. R. Zoltán magánbefektető tőzsdei megbízásai megvalósítottak-e tiltott piaci manipulációt.

A jegybank az ügyben feltárt bizonyítékok alapján megállapította, hogy E. R. Zoltán 2018 februárja és 2019 februárja között tiltott piaci manipulációt követett el három különböző tőzsdei részvény esetében.

Vizsgálata során az MNB több olyan kereskedési napot azonosított, amelyen az ügyfél ügyletkötései révén két különböző részvény napi forgalmából való részesedése meghaladta az 50 százalékot, és a napi forgalomhoz mért önkötéses forgalmának aránya elérte a 15 százalékot. A jegybank megállapította, hogy E. R. Zoltán önmagával kötött ügyletei hamis, félrevezető jelzéseket közvetíthettek a tőkepiaci szereplők irányába az érintett részvények keresleti-kínálati viszonyai, illetve likviditása tekintetében.