Tíz doppingeset volt idén Magyarországon2Fénykép© blikk.hu

Tíz doppingeset volt idén Magyarországon

, 12 hír, 0 oldalnézet

A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője pénteken az M4 Sport Sporthíradóban kiemelte, a jelenlegi szabályok szerint a legkeményebb kábítószerek használata - mint például a kokain, vagy az amfetamin-származékok - négyéves eltiltással jár, a THC és a marihuána pedig kétéves eltiltást von maga után, ami felezhető abban az esetben, ha a versenyző bizonyítani tudja, hogy nem a teljesítmény növelésére használta.

Ugyanakkor a WADA új szabálya szerint ezt a problémát már egészségügyi kérdésként is kell kezelni, és ha például abúzus, vagy hozzászokás áll fenn, akkor a büntetés csak három hónap, de ezzel együtt kezelésen, rehabilitációs programon is részt kell vennie a vétkesnek. Hozzátette, már megkezdték az egyeztetéseket a sportért felelős államtitkársággal a kormányrendelet módosításáról.

Tiszeker Ágnes az olimpiára készülő sportolókról elmondta, nem változtak a szabályok, vagyis azoknak a magyar versenyzőknek, akiknek van esélyük indulni Tokióban, az ötkarikás játékokat megelőző esztendőben legalább egy, a következő évben pedig minimum három negatív doppingteszten kell átesniük.