Tizenöt-húsz évig is tarthat Ukrajna uniós csatlakozása4Fénykép© magyarnarancs.hu

Tizenöt-húsz évig is tarthat Ukrajna uniós csatlakozása

, 8 hír, 3 oldalnézet

„Őszintének kell lenni. Ha azt mondjuk, hogy Ukrajna hat hónapon, egy vagy két éven belül belép az EU-ba, akkor hazudunk. Ez nem igaz. Tizenöt-húsz évig fog tartani, nagyon hosszú lesz” – nyilatkozta Clément Beaune uniós ügyekért felelős francia miniszter vasárnap a Radio J rádióadó adásában.

„Nem szeretném, hogy illúziókkal és hazugságokkal hitegessük az ukránokat. Ha azt mondjuk nekik, hogy »Isten hozott benneteket az EU-ban!«, de nem olvassák el a szerződés alján az apróbetűs részt, hogy »Hahó, majd 15 év múlva!«, akkor azzal ukránok egész nemzedékeit vezetjük félre” – tette hozzá a tárcavezető, aki arról is beszélt, hogy olyan politikai közösséget kell kínálni az ukránoknak, amelyhez előbb csatlakozhatnak, amiről korábban Emmanuel Macron francia elnök is beszélt már.

„Ez nem zárt ajtó, hanem nagyon is nyitott” – jelentette ki a rádióban a miniszter, kifejtve, hogy ez a közösség kiegészítené az EU-t, és konkrét politikai projekt lehetne olyan országok számára, amelyek nem Európa „szívében” találhatók, de szeretnének közeledni az unióhoz. Beaune szerint az ebben részt vevő országok részesedhetnének a szabad mozgás lehetőségéből Európában, és az uniós költségvetés is kínálhatna Ukrajnának ezen keresztül újjáépítési támogatást.