Több mint 200 dizájnerdrog került itthon tiltólistára3Fénykép© blikk.hu

Több mint 200 dizájnerdrog került itthon tiltólistára

, 8 hír, 0 oldalnézet

Idén nyáron több mint 200 új anyaggal bővült a tiltott pszichoaktív szerek listája – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Rétvári Bence kiemelte: az új szerek többsége Magyarországon még nem, több európai országban azonban már megjelent, így elővigyázatosságból a hazai tiltólistára is felkerültek.

Magyarország az államtitkár szerint továbbra is következetes küzdelmet folytat a kábítószerekkel szemben, a Büntető Törvénykönyv határozott és szigorú fellépést biztosít a hatóságok számára a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elkövetőinél.

Emlékeztetett: Magyarországon 2015 óta a tiltott szerek listáját kormányrendelet helyett miniszteri rendelet határozza meg, így a hatóságok gyorsabban és rugalmasabban tudnak reagálni az újonnan megjelenő szerekre. A magyar szabályozás lényege, hogy a tiltólistára nem a konkrét kábítószer kerül fel, hanem annak úgynevezett törzsképlete, ezáltal a későbbiekben forgalomba kerülő változatok is automatikusan büntethetővé válnak – magyarázta Rétváro.