Több mint 200 programot kínál évente a Duna-Ipoly Nemzeti Park© kemma.hu

Több mint 200 programot kínál évente a Duna-Ipoly Nemzeti Park

, 5 hír, 0 oldalnézet

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Magyarország leggazdagabb élővilágú nemzeti parkjainak egyike. Számos állat- és növényfaj csak itt él Magyarországon. Területe a Pilis, a Visegrádi- és a Börzsöny hegységeket, az Ipoly-völgy Hont és Balassagyarmat közötti szakaszát és a Szentendrei-sziget egyes területeit foglalja magában. A Nemzeti Park térségének egyedi sajátosságát a három nagy tájképi egység (folyóvölgyek, hegységek, síkság) találkozása adja. Ebből következik a terület nagyfokú változatossága, amely egyedülálló határainkon belül.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság területén 8 tájvédelmi körzet, 37 természetvédelmi terület, egy Európa Diplomás Terület (Szénások EDT) és egy bioszféra rezervátum (Pilisi BR) található Natura 2000 hálózattal átszőve. E védelem biztosítja az élővilág változatosságának megőrzését, amelynek megismerésére, természetvédelmi bemutatására az igazgatóság számos ökoturisztikai létesítményt üzemeltet.

Ezek között látogatóközpontok, tanösvények, idegenforgalmi hasznosítású barlangok, de egy arborétum, tájház, vagy éppen erdei iskola is szerepel. A Börzsöny kapujában, számtalan túraútvonal kiindulópontjában található az igazgatóság Királyréti szálláshelye, a Hiúz Ház.