Több száz koronavírusos beteg kezeléséhez elég a hazai gyártású remdesivir© origo.hu

Több száz koronavírusos beteg kezeléséhez elég a hazai gyártású remdesivir

, 8 hír, oldalnézet

A Magyar Nemzetnek adott interjújában Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára kifejtette azt is, hogy az egyetemek a modellváltással olyan anyagi lehetőséget és mozgásteret kaptak, amilyennel korábban sosem rendelkeztek, ezen kívül a hazai gyártású remdesivir több száz beteg kezeléséhez elegendő.

Bódis József kitért arra is, hogy a magyar tudományos közegben sosem látott összefogás indult az év elején, már márciusban mintegy húsz projektbe kezdtek bele a járványhelyzet kezelése érdekében. Az innovációs tárca első körben hárommilliárd forintot különített el a koronavírussal kapcsolatos kutatás-fejlesztési feladatokra. A támogatott kezdeményezések között van vakcina-, gyógyszer-, lélegeztetőgép-fejlesztés, maszkgyártással, fertőtlenítéssel kapcsolatos projektek, sőt a vírus kimutatását célzó módszertani fejlesztések is.

Hangsúlyozta: kritikus fontosságú, hogy amit tudnak, Magyarországon található anyagokból, eszközök, szaktudás segítségével - és lehetőleg saját fejlesztéssel - maguk állítsanak elő, álljanak be az önellátásra.