Több tízezren tüntettek Bécsben a kormány ellen
Fotó: www.napi.hu

Több tízezren tüntettek Bécsben a kormány ellen

7 hírek, 7

Több tízezren vonultak az utcára szombaton Bécsben kormányellenes tüntetésre, arra szólítva Európát, hogy bojkottálja az új jobboldali kabinet szabadságpárti minisztereit. A szervezők nyolcvanezer, a rendőrség húszezer fősre becsülték az összegyűlt tömeget.

A tüntetők között voltak diákok és baloldali csoportok, de felvonult például egy Nagymamák a jobboldal ellen nevű csoport is. A plakátfeliratok azt hirdették: nem szabad megengedni a náciknak, hogy kormányozzák az országot.

A demonstráció alatt ezer rendőr ügyelt a biztonságra. A hatóságok szerint a tüntetés békés volt.

Az összegyűltek felszólították az európai kormányokat, hogy bojkottálják az új osztrák kabinet szélsőjobbos szabadságpárti kormánytagjait, és ne működjenek együtt Ausztriával, amikor az év második felében átveszi az Európai Unió soros elnöki tisztét.

Az új osztrák kormány a múlt hónapban alakult meg. A Sebastian Kurz kancellár vezette konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) kisebb koalíciós partnere a szélsőjobboldalinak tartott Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Mindketten az illegális migráció megfékezésével és a radikális iszlamizmus elleni harccal kampányoltak. Noha az FPÖ azt mondja, hogy szakítottak a pártalapítók náci múltjával, továbbra is rasszizmussal és zsidóellenességgel vádolják őket.

– mondta a tüntetésen Benjamin Abtan, az EGAM nevű antirasszista európai mozgalom elnöke. Beszédében idézte Hebert Kickl s...

    Olvassa el: index.hu