Több tízmilliós bírságot kapott az egyik hazai biztosításközvetítő© portfolio.hu

Több tízmilliós bírságot kapott az egyik hazai biztosításközvetítő

, 6 hír, 0 oldalnézet

Az MNB összesen 35 millió forint felügyeleti és fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az OVB biztosításközvetítői tevékenységének vizsgálata nyomán, egyebek közt a többes ügynök által az egyes ügyfélszerződések megkötését megelőző hiányos tájékoztatás, a közvetítői alvállalkozók oktatási nyilvántartásának pontatlanságai miatt - írja közleményében a felügyelet.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból indított célvizsgálatot a budapesti OVB Vermögersberatung Általános Biztosítási és Pénzügyi Szolgáltató Kft.-nél (OVB) annak biztosításközvetítői tevékenysége miatt. A jegybank az OVB esetleges működési kockázatait, illetve a biztosításközvetítőkre vonatkozó jogszabályok betartását vizsgálta 2015. január 1-ig visszamenően.

Az MNB megállapította, hogy a többes ügynök egyes esetekben nem teljes körűen tájékoztatta ügyfeleit arról, hogy mekkora veszteséget jelent számukra a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosításaik idő előtti - a tartam végét, lejáratát jóval megelőző időpontban történő - visszavásárlása (vagy a további díjfizetés megszüntetése), s ezzel együtt egy új életbiztosítási szerződés megkötésének kezdeti költsége - magyarázzák a döntést, mely szerint hiányos volt az ügynökök  oktatásáról és továbbképzéséről vezetett nyilvántartás.